FAQ

Een geheel nieuwe melkweg

FAQ

Is HET DUURZAAM OM SOJA TE VERBOUWEN?

Zeker! Het is alleen belangrijk op welke manier soja verbouwd wordt. Door de zeer intensieve sojateelt in Zuid-Amerika die veel impact heeft op de natuur en leefomgeving,  heeft de sojaboon een erg negatief imago gekregen. Niet geheel onterecht, aangezien er bij intensieve sojateelt sprake is van monocultuur. Dit houdt in dat er op een stuk grond steeds weer hetzelfde gewas wordt geteeld. Dit in combinatie met het gebruik van bestrijdingsmiddelen, heeft dit veel negatieve effecten op het milieu en de gezondheid van de lokale bevolking.

Mega jammer! De sojaplant is namelijk in de basis juist een plant is die goed past binnen een duurzame voedselproductie.  De sojaplant is een vlinderbloemige en kan daarom goed groeien zonder het gebruik van (kunst)mest. Mede door de stikstof bindende capaciteit van de sojaplant vraagt het relatief weinig voedingsstoffen van de grond om te groeien. Het is wel belangrijk dat er regelmatig andere gewassen op het land wordt geteeld, zodat de voedingstoffen in de grond wel mooi in balans blijven. 

Is jullie soja biologisch?

Onze melkmakerij in Enschede is momenteel in de transformatie naar biologisch. Afgelopen zomer is besloten om ons aan te melden voor het SKAL keurmerk. Dit betekent dat onze melkmakerij eerst twee jaar lang volgens de richtlijnen van SKAL voedsel moet produceren voordat wij ons echt een biologische melkmakerij mogen noemen en biologisch gecertificeerde soja kunnen telen. 

Waarom Soja?

Eiwitten zijn naast vetten en koolhydraten de belangrijkste onderdelen van ons dagelijks dieet. Eiwitten leveren energie in de vorm van calorieën en bestaan daarnaast uit aminozuren. Deze worden deels door het lichaam zelf aangemaakt worden, maar een gedeelte van deze aminozuren moeten uit voeding gehaald worden. Soja bevat, als één van de weinige plantaardige producten, alle essentiële aminozuren. Kortom, een compleet aminozuren-profiel, vergelijkbaar met dat van zuivel. Soja is dan ook een prima zuivelalternatief.

WAAR Kan IK JULLIE PLANTAARDIGE DRINKS KOPEN?

YES! Na een kleine vertraging wegens het coronavirus is onze sojadrink nu verkrijgbaar! Op dit moment is De Nieuwe Melkboer te verkrijgen in Oost-Nederland, bij verschillenden horeca ondernemers en bij Aanstreekelijk (klik hier voor de winkels van Aanstreekelijk). En zijn we te vinden in Amsterdam bij SLA en Vkusvill. Ook kunnen geïnteresseerde horeca ondernemers in Amsterdam terecht bij Chef Centraal

Natuurijk hopen wij veel meer plekken en steden toe te voegen aan dit rijtje, zodat De Nieuwe Melkboer in de toekomst overal in Nederland te vinden is. 

Volg ons op social media voor de nieuwste updates!

Sojateelt in Nederland?

Soja is van oorsprong, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geen mediterraan gewas. In de tweede helft van de vorige eeuw werden er in Europa, en ook in Nederland behoorlijk wat eiwitrijke gewassen geteeld, waaronder soja. Landbouwpolitiek en de toenemende vraag naar soja voor veevoeding hebben er voor gezorgd dat de productie van soja verschoven werd naar veelal Zuid Amerikaanse landen. Hierdoor werden we in Europa grotendeels afhankelijk van import om in onze eiwitbehoefte te voorzien. Nu, een aantal decennia later herontdekken we de productie van eiwithoudende gewassen, en krijgen eiwitrijke gewassen als soja opnieuw een kans. Geholpen door de toenemende vraag naar lokaal geproduceerd voedsel en omdat geïmporteerde soja een enorme milieudruk met zich meebrengt, is Neder-soja opnieuw en terecht volop onder de aandacht.

Contact

VOOR MEER INFORMATIE

info@nieuwemelkboer.nl